2013. február 11., hétfő

Egyszerű, otthon is elkészíthető játékok









Tangram.



Spatula díszítés filctollal, festékkel, zsírkrétával.



-  Cipősdobozból formabeillesztős játékot készíthetünk. Az ilyen készen kapható játék a legtöbb kisgyerekes családnál van, de jól jöhet a változatosság. 
A cipősdoboz tetején rajzoljuk meg a kívánt bedobandó játék körvonalát. Lehet ez építőkocka, pingponglabda, kupakok, csipeszek akár kisautó is, bármi, ami elég nagy ahhoz, hogy a kismanó ne tudja a szájába véve lenyelni. Vágjuk ki a doboz tetején a formát vagy formákat. Tegyük rá a cipősdobozra a fedelét, adjuk oda a manónak néhány bedobandó tárggyal együtt, és kezdődhet is a játék. Ha berakosgatta a tárgyakat, könnyedén letudja venni a fedelet a dobozról, és kiüríteni a tartalmát egy újabb játékhoz.

Keskenyebb nyílást vágva a dobozon, játékkorongokat, vagy befőttesüveg fedeleket is beledugdoshat. 

Magasabb műanyag tartókba/dobozokba szívószálakat, lemerült filctollakat is dobálhat, ha a tartók tetejére több akkora lyukat szúrunk, hogy a hosszúkás tárgyak átférjenek rajta.

Kisebbeknek akiknek a formabeillesztés még nehezen megy, csak egy nagyobb nyílást ejtsünk a dobozon és abba rakosgassa bele a játékokat, tárgyakat.

(Fejleszti a kézügyességet, a tapintás útján való érzékelést, a szem-kéz koordinációt. Másfél- kétéves kortól.) 



-   Papír tojástartó aljába, ott ahol a tojások szoktak üldögélni, akkora lyukakat vágunk, hogy csipeszek épphogy beleférjenek. A manó dugdosson csipeszeket minden nyílásba. ( Trish Kuffner : Játéktippek)
( Kézügyesség, szem-kéz koordináció)



-   Fedél nélküli kisebb papírdoboz oldalára ragasszunk fel színes papírokat. 4 oldal 4 fajta szín. A gyerkőc a dobozon lévő színekkel megegyező színű csipeszeket csíptessen a doboz oldalaira. Használjunk színes csipeszeket, vagy fessünk be facsipeszeket.
Kezdetben játsszunk csak 2 féle színnel.
(Finommozgás, csoportosítás, szem-kéz koordináció, színek tanulása)



-   Vegyünk elő 2-3 darab műanyag fűszertartót, vagy kiürült gyurmásdobozt. A lényeg hogy zárható legyen és ne legyen átlátszó. Tegyünk az egyikbe egy pici gumilabdát vagy golyót de akár építőkockát is lehet. A többi maradjon üresen. A manónak meg kell találnia, melyikben van a kis játék, úgy hogy megrázogatja minden egyes dobozkát. Ha megtalálta nyissuk ki és nézzük meg együtt!
Kezdetbe úgy tegyük bele a tárgyat, hogy lássa a manó, később pedig úgy hogy ne lássa melyikbe rejtettük el.
(1 éves kortól, hallás utáni érzékelés fejlesztése, finommozgás)



- Vegyünk elő 2 papírtányért. Vágjunk ki kétféle színes papírból köröket, legalább négyet, minden színből kettőt. Rajzoljunk rájuk egyforma mosolygós arcot. A színes körök közül az egyiket ragasszuk rá a tányérra. A manó feladata, hogy a megmaradt színes arcokat tegye rá a megfelelő tányérra.
Arc helyett rajzolhatunk/vághatunk bármilyen egyszerű formát. Ha már két színt ismer, játszuk több színnel,és ennek megfelelően több tányérral.
(Csoportosítás, színek, szem-kéz koordináció)



-   Újságból, vagy régi falinaptárból vágjunk ki egy nagyobb képet, ragasszuk rá egy kartonpapírra. Tegyünk rá átlátszó öntapadós fóliát, hogy tartósabbá tegyük. Vágjuk 2 részre. A manó illessze össze  a képkirakót. A későbbiekben több részre is vághatjuk a képet, illetve több képből is készíthetünk hasonló puzzle-t.


-   Készítsünk kiskönyvet a családtagok képeiből. Ragasszuk rá a képeket egy-egy papírlapra, majd a végén fűzzük össze lapozható kiskönyvvé.

Mi annak idején még azt is csináltuk, hogy újságokból kivágtam érdekes képeket, és azokat beleraktam egy könnyen lapozható fényképalbumba. Lapozgattuk és beszéltem a manónak a képekről. Később egyszerűbb kérdéseket tettem fel a képeken látható dolgokra, ő pedig megmutatta. Ez volt az első képeskönyveink egyike.
(Látás útján történő érzékelés, gondolkodás)



-   Készítsünk akadálypályát a lakásban. Tegyünk le párnákat, hogy rá tudjanak a manók mászni, kisasztalt, hogy át tudjanak alatta bújni, stb.
Vagy két nagy papírdobozt nyissunk szét mindkét oldalán, két végüket ragasszuk össze, és kész is van egy jó kis alagút a gyerekeknek, amibe és amiből be,- és kimászhatnak.
(nagymozgás)



-   Bújtassunk egymásba, vagy ragasztószalaggal rögzítsünk  hosszú cső formájúra néhány konyhai kéztörlő gurigát, vagy wc-papír gurigát. Ha az egyik végét magasabbra helyezzük, a gyerekek kisautókat, golyókat guríthatnak le bennük.


forrás: http://picibaba.hu/forum/ugyes-kezek/fejleszt-jatekok-sajat-kezleg/ 




Szülő-gyerek játék, a gyerekek vezetik a „vak” szülőket
Kellékek: Minkét szülőnek egy kendő vagy sál.
A gyerekek ebben a játékban kétszeres megerősítést kapnak: egyrészt ők lehetnek az „erősebbek”, akik a „gyenge” szülőket kézen fogják és vezetik. Másrészt azt átélhetik, hogy a szülők megbíznak bennük, magukat a szó legigazibb értelmében a gyerekeik „kezébe adják”.
A játék kezdetén le kell szögezni néhány szabályt. A szülők és a gyerekek megbeszélik, hogy a körséta milyen helyszínen folyik le, az akadályokat megjelölik, és lehetőség szerint körülírják, hogy az ütközéseket amennyire lehet, elkerülhessék. Azonkívül meghatározzák azt az idõtartamot, amelynek letelte után a szülők levehetik a szemkötőt, vagy ők és a gyerekek szerepet cserélhetnek. Ha a gyerekek még nem ismerik jól az órát, egyszerűen beállíthatunk egy ébresztőórát e célra. Néhány kör után a játszótársak esetleg megbíznak egymásban annyira, hogy néhány kisebb változtatást hajtsanak végre a játék helyszínén, vagy kisebb akadályokat állítsanak fel az úton, amelyeket nem jeleznek előre.
Ezt a játékot egy szülő is nyugodtan játszhatja a gyermekével, nemcsak otthon, hanem a parkban, játszótéren, nyaraláson.

Figyeld meg jól mi változott játék
Rakjatok kártyákat vagy újságból kivágott képeket az asztalra. Az egyikőtök csukja be a szemét, a másik vagy evesz, vagy kicserél egy kártyát/képet. (A kisebbekkel a cserét, nagyobbakkal a kép elvételét játsszuk.) Meg kell mondani, hogy milyen kártya/kép vagy milyen kártyák/képek hiányoznak.

Mi a hiba a képen? 
Az első játéknál az állatokkal van valami baj, van rajtuk egy vagy több dolog, ami nem illik oda, mi az? Derítsd ki itt... A második képen olyan állatok és növények vannak, amelyek nem élnek a víz alatt. Melyek ezek? Nyomtasd ki innen és mondd meg....
Ha nem tudjátok letölteni esetleg, akkor ti is készíthettek ilyen feladatot. Rajzoltok valamit, és utána hibát rajzoltok bele. A gyerek is nagyon fogja élvezni, ha hibás képet is rajzolhat.

forrás: http://fejleszto-jatekok.blog.hu/


Lisztes Ujjfestek
Hozzavalok:
1 csesze liszt
1 1/4 csesze forroviz
1 1/2 csesze hideg viz
2 evokanal so
etelfestek 
Elkeszites:
Keverd ossze a lisztet, sot es hideg vizet egy labosban. Verd fel a kevereket kezi v. elektromos habverovel, amig sima nem lesz. Add hozza a forrovizet es forrald a kevereket amig be nem surusodik. Verd amig sima nem lesz. Add hozza az etelfesteket. Tarold legmentesen zaro edenyben a hutoben 
Yoghurt Festek
Hozzavalok:
Sima Yoghurt
Etelfestek 
Elkeszites:
Keverd ossze a hozzavalokat es hagyd festeni a gyereket.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése