2013. február 2., szombat

Grafomotorika




Ki ne szeretné, ha gyermeke memóriája, viselkedése megfelelőbb lenne. A grafomotoros fejlesztés mindehhez nagy segítséget nyújthat.
Kétféle típusú gyerek jár Szilágyiné Makra Ildikóhoz, akik tehetséggondozás ügyében járnak hozzá, mert a gyermeknek jó képességei vannak, illetve a másik, aki nagyon le van maradva, abban az esetben fejlesztésre viszik a gyerekeket. A fejlesztést iskola előtt érdemes elkezdeni, 5-7 éves kor között, attól függően, hogy a gyermek hol áll a rajzkészség szintjén. Akinél iskolában derül ki, ott sokkal nagyobb gond van, mert az iskola szeretete a sikerélményen múlik, és nem csak az iskola, hanem az egész tanulási folyamat, ami az életre aztán kihat, és ha az elején nincs sikerélménye, akkor nem szereti csinálni, azt összekapcsolja az agya, de a többit sem szereti csinálni. Ennek elejét lehet venni!
A diszgráfiát hívják grafomotoros zavarnak, de ez már akkor jelentkezik, amikor a gyermek ír. De ezt fel lehet fedezni már az óvodás korban is, amikor a gyerek nem rajzol, vagy pedig nagyon gyenge szinten rajzol. Tehát 6 éves korában fej-láb firkát, fej-láb embert rajzol, vagy csak kusza gombolyagfirkát, vagy csak ide-oda húzgálja a papíron a ceruzát, vagy pontoz. Tehát egyáltalán nem alkot formákat, nem érintkeznek a vonalak, kuszák, gyenge a vonalvezetés, kicsi a nyomaték, halvány a vonal, ha bátortalan a gyermek, vagy pedig túl erős a vonal, a papírt átszakítja. Nem tud megmaradni a papír síkján belül, tehát kiszalad a papír szélén túlra. Ezek mind-mind grafomotoros zavart jelentenek. Többféle oka lehet. Lehet testi oka, lehet pszichés oka is annak, ha valaki nem rajzol, hogyha van a háttérben egy olyan felnőtt, aki túl sokat követel. Lehet organikus oka, lehet értelmi oka is, tehát, hogy a gyermek értelmi színvonala sokkal alacsonyabb mint az átlag. Ez enyhe értelmi fogyatékosságnál már megjelenik, hogy a gyermeknek a rajzkészsége, illetve az ábrázolási kifejezése is alacsonyabb színvonalon áll mint kellene, de a többi tevékenységénél is elő szokott fordulni már, észre vehető. 

Grafomotoros fejlesztéshez nyomtatható anyagok:

https://picasaweb.google.com/szabiagi1/GRAFOMOTosFejl3evestol

https://picasaweb.google.com/szabiagi1/GRAFOMOTRosFejl4

https://picasaweb.google.com/szabiagi1/FejlesztoFuzetek

https://picasaweb.google.com/szabiagi1/KiRajzolIlyetMajdMegmondomMilyet

https://picasaweb.google.com/szabiagi1/Szinezz_a_jelek_szerint#




Jó fejlesztő eszköz lehet a grafomotorikát fejlesztő kártya. Több kártya van összefűzve, egy-egy kártyán a különböző íráselemek gyakorlását szolgáló gyakorlat található. Például: hullámvonal, cikk-cakk, kör, fekvő egyenes, álló egyenes stb.

Videó itt:








A különböző vonalfajták gyakorlására hasznos tevékenység a kollázs készítés is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése